Сиймур ХЪРШ*  Украинският генерал Валери Залужни иска незабавно прекратяване на

...
Сиймур ХЪРШ*  Украинският генерал Валери Залужни иска незабавно прекратяване на
Коментари Харесай

ЗАЩО ЗЕЛЕНСКИ ЩЕ УВОЛНЯВА ЗАЛУЖНИ?

Сиймур ХЪРШ*
 
Украинският военачалник Валери Залужни желае неотложно преустановяване на войната, а президентът Володимир Зеленски може би преди малко го е уволнил. Изведнъж този въоръжен спор се трансформира във война на таблоиди. Те оповестяват, че президентът на Украйна Володимир Зеленски е изискал оставката на закаления в боевете и доста почитан главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна Валери Залужни. Залужни не споделя нищо обществено, само че неговият представител отхвърля изказванията, че генералът е отхвърлен от служба. Драмата, която се разигра сред тези двама души, провокира изтръпване измежду мнозина във Вашингтон, защото предходната есен Залужни съобщи в изявление за списание " Икономист ", че бойните дейности са в невъзможност. Той не показа авансово мрачните си мисли със Зеленски, макар че те бяха известни на някои хора във Вашингтон.
Някои представители на Пентагона и на разследващата общественост приветстваха оценката на Залужни като начало на неизбежния кротичък развой. През декември оповестиха, че Залужни е водил секрети договаряния с съветския си сътрудник военачалник Валерий Герасимов по многочислени комплицирани въпроси, които е трябвало да бъдат решени, с цел да се постави завършек на въоръжения спор. Герасимов уведомил московския си началник Владимир Путин; Залужни обаче не уведомил началника си в Киев...
Желанието на Зеленски да уволни своя главнокомандващ се дължи на обстоятелството, че той е знаел, че Залужни е взел участие в секрети договаряния с американски и други западни публични лица, обсъждайки въпроса по какъв начин да се реализира преустановяване на огъня и да се контракти довеждане докрай на въоръжения спор с Русия. Неясно е дали договарянията са водени директно или посредством помощници. Именно тези договаряния са подтикнали Залужни да съобщи пред списание " Икономист ", че

военните дейности са в невъзможност

От своя страна Зеленски приказва за спомагателна готовност на 500 000 бойци и за ново контранастъпление против руснаците напролет. За това Украйна ще се нуждае от ново финансиране от администрацията на Байдън. Не е ясно дали републиканците в Конгреса са подготвени да спонсорират следващото контранастъпление, само че няма подозрение, че Байдън настойчиво ще упорства за тези средства. Апропо, преди малко Европейски Съюз утвърди пакет от помощи за Украйна на стойност 50 милиарда евро.
Всичко това се случва в миг, когато някои представители на американския боен истаблишмънт и на разследващата общественост още веднъж започнаха да демонстрират интерес към реализирането на съществени промени в украинското държавно управление. Те започнаха да поддържат напъните на Залужни за осъществяване на задълбочени договаряния с Русия за споразумяване на спора. Някои подмятания за детайлите на този развой прозвучаха в публикация във " Вашингтон пост " под заглавие

" В Украйна Съединени американски щати се отхвърлят от проектите за завладяване на територии "

Авторите споделят, че Киев си резервира опцията да продължи бойните дейности против Русия в бъдеще. Вестникът заяви, че основни детайли са поддръжката за разрушената индустриална и експортна база на Украйна и финансирането на политическите промени, нужни за цялостна интеграция в Европа.
Според информиран американски чиновник първата стъпка за осъществяване на новата идея е решаването на дълготраен проблем: финансовата промяна. Необходимо е да се каже на Зеленски: " Вие би трябвало да се отървете от корупцията, преди ние да създадем още нещо. " А втората стъпка се състои в това, което през днешния ден не съществува в Украйна - сериозен одит на всички държавни разноски. Този служител съобщи, че Зеленски би трябвало да преглежда нужните му милиарди " като наши пари, като вложения при съблюдаване на всички правила " за тяхното консумиране, които би трябвало ясно да му се изложат.
Миналата година

шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс скрито отлетя в Киев
 
с цел да предизвести Зеленски очи в очи, че Вашингтон е наясно с персоналните му корупционни грехове и нежеланието му да уволни някого от  десетките чиновници (назовани от Бърнс), затънали до уши в кражба на средства за защитата и прехвърлянето им в персонални сметки. Бърнс заяви също на президента, че някои от подчинените му са възмутени, тъй като го виждат по какъв начин взема прекомерно огромен дял от плячката.
" Третата стъпка - сподели служителят - е да се употребяват средствата, предопределени за създаване на инфраструктура и развиване на стопанската система. " Четвъртата и последна стъпка е защитата на страната.
Служителят съобщи, че този проект е новото американско обръщение за Зеленски. " В нашия проект не се загатва за преустановяване на огъня. Запазихме там думата " битка ". Нека създадем по този начин, че разноските на руснаците да са същите, както по време на бойните дейности ", сподели той.    
По-нататък този служител изясни, че в новото обръщение няма нищо, което да попречи на Украйна и Русия да признаят за " съществуване на основни териториални различия " по време на продължаващите секретни договаряния сред представителите на Герасимов и Залужни.
Действителната идея е доста по-сложна и доста по-амбициозна, ми сподели този чиновник. Тя допуска постоянна поддръжка за Залужни и промени, които ще доведат до рухването на режима на Зеленски.    

Разговорите за уволнението на Залужни

разтревожиха тези, които участваха в основаването на тази идея. Чиновникът ми сподели, че изработването на нова тактика ще изисква " съвещания и информиране на основни патриотично настроени и реалистични украинци ". Опасността при провеждането на такава промяна се състои в това, че несъмнено ще има приключване на информация в пресата, както и " опити за разстройване на този развой от страна на устойчиво окопали се корупционери, възползващи се от американската политика на " безвъзмездни обяди ".
Говорейки за напрежението сред Зеленски и Залужни, той означи: " Това е старомодна битка за власт. Всички знаем, че няма да е елементарно да се спре това безумство и че тези опити могат да се провалят. Но са заложени доста животи, а честността изисква оптимални старания. " " Не бихме могли да се издигнем във въздуха без самоуверен водач, подготвен да лети ", продължи този източник, имайки поради военачалник Залужни.
" Разбира се, Зеленски знаеше, че Залужни е забъркан в каузи със Запада - сподели чиновникът. - Но Зеленски ще стане ходещ труп за войска, която се застъпва за генерала. Той ще получи бунт. "
Настоящият проект е бил разработван от специалисти от разузнаването и военното ведомство без присъединяване на Белия дом, Държавния департамент и Съвета за национална сигурност. " Той е резултат от работата на американския и украинския генерални щабове с присъединяване на частния бранш - сподели служителят. - Това не е плод на държавно финансиране и безплатни средства. "

" Путин също търси излаз "

изясни източникът. - И той разбра сигнала, който му беше подаден. "
След загубите при започване на военните дейности съветският президент съумя да причисли към Русия четири области, които бяха в основата на бойния му проект, а контролът на Русия над Крим към този момент не е под подозрение. " Стратегията, която в този момент се предлага, е да се прекратят военните дейности, да се урегулира обстановката и да се утвърди финансов проект за Украйна ", сподели чиновникът, който води договаряния на няколко пресечки от Белия дом, само че по своите позиции се намира на няколко светлинни години от него...
* Американски проверяващ публицист и публицист. През 1970 година получава премията " Пулицър " за разкриването на клането в Ми Лай и неговото прикриване по време на войната във Виетнам. Хърш отразява за в. " Ню Йорк Таймс " абсурда " Уотъргейт ", довел до оставката на президента Ричард Никсън. По-късно оповестява тайната американска бомбардировка на Камбоджа и програмата на Централно разузнавателно управление на САЩ за вътрешно шпиониране. През 2004 година изнася истината за бруталните изтезания на пандизчии в иракския затвор " Абу Гариб ". Автор е на 11 книги, като изключително се откроява " Цената на властта: Кисинджър в Белия дом на Никсън " (1983)
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР